Paardenbloem: oorsprong, omschrijving en geneeskracht

PaardenbloemenDe paardenbloem is een van de meest voorkomende en meest herkenbare onkruidsoorten in onze regio’s. Dit onkruid komt van oorsprong voor uit Afrika, Azië en Europa. De voornaamste bloeiperiode (grote gele bloem) is April-Mei, in deze periode kunnen ze hele velden geel kleuren. Terwijl vele mensen deze bloemen zien als puur onkruid, wordt deze bloem ook veel gebruikt als voedsel of bron van vitaminen. Sommige beschouwen deze bloem ook als een gratis medicinale groenten.

Botanische omschrijving

Het bloemhoofdje van de paardenbloem lijkt op de vorm van 1 bloem, maar eigenlijk is het hoofdje samengesteld uit een groot aantal kleine bloemetjes bij elkaar.

Doorsnede van bloemhoofdje

Doorsnede van bloemhoofdje

De stengel van een paardenbloem zal nooit blaadjes hebben en is steeds hol vanbinnen. Wanneer men de stengel breekt zal men het melksap kunnen waarnemen dat via gespecialiseerde melksapkanalen getransporteerd wordt in de plant.

Holle stengel met melksap

Holle stengel met melksap

De paardenbloem heeft als wortel een penwortel, door de lange en puntige vorm dringt deze wortel diep in de grond waardoor deze moeilijk te verwijderen is. Als je tijdens het verwijderen van de wortel slechts een deeltje verwijdert dan kan de wortel zich nog herstellen en het volgende jaar weer  door de grond dringen.

Eenmaal de bloem uitgebloeid is vormen er zich op het kopje “nootjes”. Deze nootjes worden vervolgens door de wind verspreid waardoor de plant zich voortplant.

Hoofdje met rijpe vruchten

Hoofdje met rijpe vruchten

 

De geneeskracht van de paardenbloem

Hieronder stellen we een lijstje op van de meest bekende geneeskrachtige werkingen van de paardenbloem:

1. Goed voor de lever

Paardenbloem heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardenbloemblad of -wortel eet.

2. Goed voor de spijsvertering

De bitterstoffen in de paardenbloem bevorderen de spijsvertering. Daarnaast zal de opname van paardenbloemen de speekselsecretie bevorderen.

3. Vochtafdrijvende werking van paardenbloem

De paardenbloem werkt vochtafdrijvend. Daarnaast is ook het blad van de paardenbloem urinezuurverdrijvend en bloedzuiverend. De ontgiftende eigenschappen van de bloem zorgen er ook voor dat de gifstoffen sneller het lichaam verlaten.

4. Goed tegen bloedarmoede

Paardenbloemen zijn ook zeer geschikt als ijzer bron wanneer men bloedarmoede heeft.

5. Goed tegen constipatie

Door de licht laxerende werking is de paardenbloem ook uitermate geschikt tegen constipatie.

 

Galerij

In deze galerij tonen we tot slot nog enkele afbeeldingen van de verschillende vormen van de paardenbloem.

Paardenbloem galerij 1

Paardenbloem galerij 2

Paardenbloem galerij 3

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *